Helmikuun ensimmäisellä viikolla vietetään kansallisrunoilijamme Runebergin päivää. Entäpä jos tänä vuonna juhlistettaisiinkin päivää järjestämällä Runebergin kahvikutsut. Kahvikutsujen järjestäminen sopii erinomaisesti laaja-alaisen osaamisen projektiksi, jossa tehtäviä riittää ja niitä voi eriyttää kunkin kiinnostuksen, tarpeiden ja taitojen mukaan. Hyvä vaihtoehto on myös arpoa tehtävät tai tehdä työnjako yhdessä lasten kanssa. Juhlavalmistelut on hyvä aloittaa suunnittelukokouksella, jossa yhdessä päätetään mitä leivotaan, keitä kutsutaan ja esitetäänkö yhdessä jotain ohjelmaa.
Etukäteisvalmistelut kahvikutsujen järjestämiseksi:
- Leipominen – Leipominen sopii hyvin tehtäväksi päivää tai kahta aiemmin. Erityisesti jos kahvikekkereille kutsutaan vieraita vaikka naapuriryhmästä, riittää leipomista useammallekin tai koko ryhmälle. Helppo päivään sopiva leivonnainen on esimerkiksi marjaisat muffinsit. Leipominen on maukas tapa harjoitella huomaamattaan mm. ohjeiden kuuntelua, malttia ja vuoron odottamista, laskemista ja hienomotoriikkaa..
- Vieraiden kutsuminen – Kutsukortin suunnittelu, tekeminen ja toimittaminen vieraille, esimerkiksi naapuriryhmään.
- Pöytäkoristeiden suunnittelu – Nimikortit pöytiin? Kahviastioiden kerääminen ja riittävyyden laskeminen.
Kahvikutsujen päivänä:
- Kattaminen ja pöytien koristelu – Liinat, kupit, asetit, servetit, kukat. Ihan parhaita porsliineja ja perintöliinoja ei ehkä kannata kotoa tuoda kahvikutsuihin lainaksi, mutta hieman juhlallisuutta ja erottuvuutta päiväkodin arkikattauksesta olisi mukava jollain tavalla saada aikaiseksi. Nimetyillä pöytäpaikoilla voidaan varmistaa, että vieraat ja oma väki istuvat sopivasti sekaisin pöydissä. Samalla tulee harjoiteltua oman nimen tunnistamista istumapaikkaansa hakiessaan.
- Leipomusten koristelu kuorruterenkaalla ja nokareella vadelmahilloa.
- Vieraiden toivottaminen tervetulleeksi – Tapakulttuuri, tervehtiminen.
- Tarjoilu – Juomien kaataminen ja leivonnaisten tarjoilu muutaman lapsen tehtävänä.
- Juhlan taltioiminen valokuvaamalla yhden lapsen erityistehtävänä.
- Ohjelmassa kirje runoilijalta (liitteessä) – Kirjeen lukemisen yhteydessä voidaan miettiä löytyykö tekstistä vieraita sanoja tai ilmaisuja ja miten elämä Runebergin aikaan erosi meidän ajastamme.
- Ohjelmassa riimirunon täydennys yhteisenä tehtävänä (liitteessä).
- Ohjelmassa yhteislaulu – Esimerkiksi Soivan Siilin ratkiriemukas Ruuneperi -laulu.
- Kahvikutsujen jälkeinen siivous sekä
- Kahviastioiden tiskaaminen ja kuivaaminen käsin sekä pois pakkaaminen.
Pääasiahan hyvillä kahvikutsuilla on, että tarjoilut maistuvat ja puheensorinaa riittää.
Tulosta Runebergin kirje ja runotehtävä tästä >>>