Penni Pähkinäsydän

Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku

Kun sydän on suuri, se myös särkyy helposti.

Penni Pähkinäsydän on näädän nokareen kokoinen pieni keijutyttö, joka tulee usein kovaäänisesti jaaritelleeksi kaikenlaisista tyhjänpäiväisistä asioista.  Vaiti oleminen on hänelle täysin mahdotonta koska, Pennin mielestä maailmassa nyt vaan on valtavan paljon kaikkea mielenkiintoista kommentoitavaa, kerrottavaa ja kysyttävää.  Koko Pähkinäsydänten suvulla on herkästi särkyvä pähkinänkokoinen sydän. Syynä on typerä Genetia, jolla ei ole muuta tekemistä kuin kirota kunnollisia keijuja, kuten Pennin ja hänen perheparkansa. 

Pennin sydänparka joutuu koville kun naapuriin muuttaa kesäksi Pennin mielenrauhaa ravisteleva keijupoika Markka Meritähti. Penni keijuystävineen laittaa toimeksi; Markasta on kerta kaikkiaan päästävä eroon. Ratkaisuksi keijut keksivät leipoa taikaa sisältävän kadotuskakun. 

Suvussa kuiskitun tarinan mukaan Pennin isoäiti oli muinoin kehitellyt reseptin päästäkseen eroon tyrniinmenevästä aviomiehestään. Pennin vaari lienee kakkua syötyään päätynyt Pöljänkankaalle; paikkaan jossa kaikki ovat vähän tärähtäneitä. Jotkut ovat tärähtäneet liiasta tyrnioluen nauttimisesta tai sydänsuruista.  Jotkut ovat niin vanhoja, että mieli on pettänyt tai muuten vaan päästään tukkoisia. Vaikka Pöljänkankaan väki on erilaista väkeä kuin muualla, haluaa suurin osa vain elää omassa rauhassaan. Olioita, jotka ovat syrjässä ja pelkäävät kovasti muita olentoja, mutta haluavat silti tulla nähdyiksi. Samanlaista sammaleenruokaahan ne kaikki loppujen lopuksi erilaisuuksistamme huolimatta olemme.

Jokaisessa rakkaudella tehdyssä kakussa on aina sen verran taikaa, että ei ole sellaista pulmaa, jota pala kakkua ei ratkaisisi. Niinpä keijut etsivät käsiinsä isoäidin salaisen reseptin ja ryhtyvät leipomaan kadotuskakkua. Kakku valmistuu monenlaisista tunteista. Ainesosiksi tarvitaan muun muassa kohteen itkua ja naurua. Niitä kerätessään Penniä itseään raastavat ristiriitaiset tunteet. Kaikki olisi paremmin, jos Markka vain häipyisi. Samalla kuitenkin syyllisyys ja häpeä asustavat vatsanpohjassa ja saavat keijun surulliseksi ja vihaiseksi.

“Tiedätkös punapää sitä, että nauru vaihtaa väriä riippuen siitä, millainen se on. Keltainen on ystävyyden nauru ja punainen leimahtelevan rakkauden. Sininen nauru on kohtelias, vihreä yllättävä. Ja vaaleanpunainen; se on aina nauru ihastuksen..Ja kun nauru nousee vatsanpohjasta, sen voimaa ei estä mikään. Ei edes käsi, joka painaa suuta tiukasti kiinni. Jos pidätelty nauru ei pääse pakenemaan suun kautta, se saattaa karata myös takamuksesta, jolloin se yleisesti aiheuttaa vielä enemmän naurua. Ja niinhän siinä tälläkin kertaa kävi.”

Valmistuneessa kakussa onkin melkoista taikuutta. Se on kertakaikkinen tunteiden sateenkaari, mutta vaikutukset ovat kyllä hieman erilaiset kuin Penni oli odottanut. Miten Pennin sydämen käy, siitä saatetaan kuulla lisää kirjasarjan seuraavassa osassa Penni Pähkinäsydän ja Mörkökuumeen kirous. Kauhea kadotuskakku on kuitenkin tarinana itsenäinen eikä pääty minkäänlaiseen cliffhangeriin.

Moderni keijusatu


Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku on monipuolisesti lahjakkaan Crystal Snown kirjoittama. Herkän mustavalkoisen kuvituksen on tehnyt Kati Vuorento .

Cristal Snown Penni Pähkinäsydän on moderni satu, joka uudistaa keijugenreä. Tarinassa on moniulotteisuutta; kovuutta ja pehmeyttä. Penni on ennakkoluuloinen, jääräpäinen ja äkkipikainen, mutta samalla niin kovin suurisydäminen. Siis juuri sellainen mitä me ihmisetkin olemme; erehtyviä, epätäydellisiä ja oppivia. Joskus muinoin lastenkirjallisuuden hahmot olivat pääosin pelkästään hyveellisiä. Sitten tuli aika, jolloin lastenkirjoissa alkoi seikkailla rohkeita, taitavia, rajoja rikkovia ja uutta ajattelua herättäviä hahmoja. Penni Pähkinäsydän edustaa nykyaikaista lastenkirjojen hahmogalleriaa, jossa on ok olla inhimillinen, erehtyväinen, virheitä tekevä ja niistä oppiva hahmo.

Penni Pähkinäsydän kertoo erilaisuudesta, samankaltaisuudesta, tunteiden ristiriidoista ja kasvamisesta niin kauniisti ja hienovaraisesti, että soisin kirjan tulevan luetuksi erityisesti eskari-ikäisille lapsille. Siis juuri niille natiaisille, jotka eivät ihan tiedä haluaisivatko olla jo suuria, itsenäisiä ja taitavia vai vielä pieniä ja hellästi hoivattuja. 

Kirjan kieli on kokonaisuudessaan runsasta ja kuvailevaa, erityisesti luontokuvauksissa. Teksti soljuu mukavasti ääneen luettaessa. Kirja koostuu 19 luvusta. Eskari-ikäisten lukutuokioilla kirja tullee luetuksi ehkä noin 5-7 lukukerralla.  Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku sopii ääneen luettavaksi myös 3-5 -vuotiaiden tarinoita kuuntelemaan tottuneiden lasten kanssa.

 

Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku
Cristal Snow
Kuvitus Kati Vuorento
Tammi 2020