Asuntolaiva Musta Possu

”Miksi juuri minulla pitää olla niin kummalliset vanhemmat? hän mietti jälleen kerran. Miksi minun isäni ei vie minua lätkämatseihin, ei pelaa tietokonepelejä eikä ymmärrä mitään moottoreista? Miksei meillä voi olla kunnollista venettä? Miksi juuri minulla on isä, joka kyllä erottaa tiiralajit toisistaan, tuntee kaikkien lintujen pesintähuudot ja löytää pöllönpesät, mutta ostaa asunnon pelkän netti-ilmoituksen perusteella vain siksi, että se makaa meressä? Pysyisi edes pinnalla- saati, että kulkisi johonkin.”

Asuntolaiva Musta Possu on sympaattisen hyväntuulinen kertomus Kujanteen perheestä, joka luontoa ja lintuja rakastavan isän päähänpistosta muuttaa asumaan ränsistyneeseen asuntolaiva Mustaan Possuun. Vanha proomu nitisee ja natisee vauhdikkaan perheen hoivassa. Asiat eivät aina suju ihan mallikkaasti, mutta väliäkö tuolla. Perheen vanhemmilla on vahva luotto siihen, että asioilla on tapana järjestyä ja hyvään elämään riittää vähempikin materia. Perheen isommat lapset ovat siinä iässä missä aletaan verrata omaa elämää ja oman perheen elintapoja muihin.

”Eihän tuollaiselta isältä voinut kysyä mieltä kalvavia kysymyksiä; miksi me ollaan niin erilaisia kuin muut, miksi meillä ei ole rahaa. Näkihän sen, kun katsoi äitiä ja isää. Ei niistä ollut markkinointijohtajiksi tai lakimiehiksi. Äh, Valtteri aloitti uudelleen. – Milloin me korjataan tämä romulaiva, että päästään liikkeelle?”

Asuntolaiva Musta Possu tuoksuu kesälle ja merielämälle; hiekalle, kaisloille, levälle ja suolalle. Tarina seuraa lasten maailmaa heidän kokoisenaan ja heidän näkökulmastaan.

”Meren haju on omituinen. Hiekan, kaislan, levän ja suolan haju. Kesän haju, vapaa ja vinkura. Niin kuin minä. Ja välillä yksinäinen. Niin kuin minä. Mutta meri on suuri ja tietää kaiken ja ulottuu Afrikkaan ja Kiinaan asti. Minä olen pieni ja yksinäinen. Enkä ulotu yhtään mihinkään. Miksi ilta on ajatusten aikaa? Pinja mietti. Miksi meidän piti muuttaa.”

Luonnon ja lapsuuden suojelemisen ja kunnioittamisen arvomaailma kulkee kantavana teemana läpi koko kirjan. Asuntolaiva Musta Possu sopii hyvin ääneen luettavaksi. Parhaiten kirja sopii ehkä eskari- ja alakouluikäisille kuulijoille ja lukijoille, mutta on sisällöltään varsin sopiva myös nuorempien kuunneltavaksi. Erinomainen kesäajan lepo- tai lukuhetken kirja siis! Kirjasta riittää luettavaa noin 2-3 lukukerraksi. Kujanteen perheen merelliset seikkailut Mustan Possun kyydissä jatkuvat kirjassa Musta Possu Saaristomerellä, jossa seikkailujen aste kohoaa jo hieman jännittävämmäksi.

”Iltapalan jälkeen he olivat kaikki seisseet kannella ja katselleet tähtiä. Venesatamassa oli vain vähän valoja ja taivas oli suuri. Aallot ja tuuli tyyntyivät yöksi ja laiva keinui vain hiukan, hiljaa ees taas. Tuntui kodilta ja seikkailulta yhtä aikaa.”

Lisää teemasta? Asuntolaiva Musta Possu sopii erinomaisesti luettavaksi osana laajempaa minä, perheeni ja kotini teemaa. Erilaisiin koteihin ja asuntoihin tutustutaan mm. kirjassa Tällainen on kotini – miten sinä asut -kirjassa. Kirja keskittyy esittelemään kotien erilaisia fyysisiä olomuotoja.

Asuntolaiva Musta Possu.
Johanna Förster.
Kuvitus Katri Kirkkopelto
Kustantaja Lasten Keskus 2005.