Latte-siili ja Vesikivi

Latte-siili -kirjat ovat perinteisiä eläinsatuja, joissa pieni mutta rohkea siili ystävineen tarttuu toimeen, kun ystävät tai ympäristö ovat vaarassa. Siili ei mitenkään erityisesti halua tai pyri sankariksi, mutta pelosta ja jännityksestä huolimatta tarjoaa apuaan silloin kun sitä jossain tarvitaan.

Latte-siili ja Vesikivi on kirjasarjan ensimmäinen osa.  Latte-siilin kotimetsä on kuolemassa kuivuuteen, koska karhukuningas on ryöstänyt Taimenjärven pohjasta vesikiven.  Pieni urhea siili päättää lähteä etsimään kiveä takaisin. Matka karhukuninkaan maahan kulkee läpi susien ja ilvesten valtakuntien.

Tarina noudattaa perinteisen eläinsadun tapaa eli sankari selviää kohtaamistaan vaaroista ennen kaikkea omalla neuvokkuudellaan. Se on myös perinteinen sankaritarina, jossa pieni olento rohkeudella ja voimiaan säästämättä pelastaa oman kotimetsänsä tuholta. Tarina on myös kertomus uskollisuudesta, ystävyydestä, seikkailusta, vaaroista ja taistelusta luonnon säilymisen puolesta.

Latte-siili kirjat ilmestyivät alun perin saksankielisinä jo 50-luvulla ja siellä kirjat ovat useamman sukupolven yhteistä klassikkomateriaalia. Suomeksi Latte-siilin seikkailuja alettiin julkaista vasta viime vuosikymmenellä. Kielellisesti Latte-siili ja Vesikivi on edelleen ihan täydessä terässä, eikä siilin pitkä ikä tunnu tekstin vanhuutena. Tarinassa vuorottelevat sopivasti kertovat osuudet ja dialogit ja tekstiä on sujuva lukea ääneen. Siilin uusi suomalainen tuleminen pohjaa ajattomien tarinoiden lisäksi uudelle houkuttavalle kuvitukselle. Jos ei tietäisi, voisi kuvitella kirjan olevan aivan tuoreeltaan ilmestynyt. Teemoiltaan kirja on tässä ajassa ajankohtaisempi kuin koskaan.

Ihanaa kun pelottaa?

Löytöretkellä Piilomaassa  -blogissa sanotaan osuvasti, että Lattesiili -kirjojen lukemiselle on hyvä hetki sitten kun Vaahteratupa-kirjat on luettu. Tällöin eläinseikkailujen jännittävyys kasvaa asteittain. Itse olen lukenut Latte-siili ja Vesikivi  kirjan 3-6 -vuotiaiden kanssa. Jännittävän lukukokemuksen jälkeen lapset äänestivät Latte-siilin jatkoon eli tarina ei jännittävyydessään ollut kuitenkaan liian pelottava. Sillä kovasti jännittäviähän nämä Latte-siilin seikkailut ovat.

“Miksi ette saman tien väännä siltä niskoja nurin”, karhut murisivat. “Ei se käy”, vartijat vastasivat. “Kuningas Bantur on päättänyt, että siili heitetään pimeimpään vankityrmään, missä se saa hitaasti nääntyä nälkään.”

Tarinassa vilisee paikoittain vankityrmiä ja verenhimoisia petoeläimiä. Siksi en ehdottomasti lähtisi lukemaan Latte-kirjoja heti uuden ryhmän kanssa, vaan vasta kun ryhmänä ollaan totuttu lukemaan ja kuuntelemaan kokonaisia kirjoja ja tarinoita, jännittäviäkin. Silloinkin on hyvä valmistautua keskustelemaan tarinan käänteistä lukuhetken jälkeen. Eskareiden lepo- ja lukuhetkiin Latte-siili ja Vesikivi saa Lukukopasta vahvan suosituksen. Kirja voi toimia hyvänä pohjustuksena keskusteluille jännityksestä, peloista ja rohkeudesta. Latte-siili on loistoesimerkki rohkeudesta. Rohkea ei ole se, joka ei pelkää, vaan todella rohkea on se, joka pelosta huolimatta toimii.

Luontokasvatus laajenee ympäristökasvatukseksi

Perinteinen luontokasvatus on iso osa varhaiskasvatusta ihan jo lasten luontaisen uteliaisuuden innoittamana. Vaan miten päästä etenemään perinteistä luontokasvatusta pidemmälle ympäristökasvatukseen, jossa tavoitteena on kasvatuksen ja opetuksen keinoin kasvattaa lapsista ympäristötietoisia, vastuullisia ja kestävään kehityksen arvoihin sitoutuneita yhteiskunnan toimijoita, jotka osaavat toimia luontoa kestävästi kehittäen niin ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurillisestikin?

Latte-siili ja Vesikivi -kirjan lukeminen kannattaa hyödyntää osana luonto- ja ympäristökasvatusta. Kirjassa metsä näyttäytyy juuri ekologisena, sosiaalisena ja kulttuurisena eläinten elinympäristönä. Vesi on tärkein luonnonvaramme. Mihin vettä tarvitaan, mistä se tulee hanaan, mitä vedelle tapahtuu talvella? Miten vettä voi suojella?

Vinkkejä ulkona oppimisesta, ympäristökasvatuksesta ja kestävän elämäntavan

opettamisesta ja materiaaleista?

Mappa.fi on materiaalipankki, josta löytyy materiaaleja eri ikäryhmille ja eri käyttötarkoituksiin. Materiaaleja voi selata esimerkiksi aiheen, oppiaineen tai suosittujen hakujen mukaan. Mappa.fi – portaalissa on mukana yli 100 materiaalin tuottajaa ja portaalia hallinnoi Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry. Hakusanoilla vesi, vesistöt, vesivarat, vesipula voi hakea materiaalia ja ideoita aiheen käsittelyyn.

Teemaan sopivaa musiikkia

Piilometsän säveliä levyllä matkataan Piilometsän uumeniin, missä eläinystävykset seikkailevat laulaen, leikkien ja tanssien. Erityisen mainiosti kirjan lukemisen yhteyteen sopii Tiheässä, pimeässä -laulu.Piilometsän säveliä on musiikki- ja kulttuurikeskus Verson julkaisu.

asiasanat: ääneen luettavaksi, lepohetkelle, esi- ja alkuopetus, tunnekasvatus, ympäristökasvatus